Το βοδινό κρέας, το κατάλληλο για βραστό, χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες, αναλόγως με το μέρος από το οποίο προέρχεται.
Πιο κατάλληλο για βραστό είναι το κιλότο, ιδίως το άκρο του.
Κατόπιν, έρχονται κατά σειρά ποιότητας, το ασίκη η ουρά, η σπάλα, το στήθος και τα διάφορα κομμάτια της κατηγορίας των κατιμάδων.
Τους κατιμάδες τους χρησιμοποιούμε για βραστό, άλλα σχεδόν μόνο για τον ζωμό τους, τον οποίο μπορούμε να μεταχειριστούμε για τις σούπες.
Βράσιμο του κρέατος
Το βράσιμο του κρέατος, οτιδήποτε κομμάτι και αν είναι, γίνεται κατά τον ίδιο τρόπο όπως και για τον ζωμό.
Με τη διαφορά ότι ενώ στον ζωμό φροντίζουμε να παρασκευάσουμε έναν καλό ζωμό, εδώ αντίθετα φροντίζουμε να βράσουμε το κρέας όσο το δυνατόν καλύτερα.
Αυτό το κατορθώνουμε παρακολουθώντας το βράσιμο και αποσύροντας το βρασμένο κομμάτι του κρέατος την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή όταν θα έχει βράσει.
Το διαπιστώνουμε αυτό ως εξής - Τρυπάμε το κρέας με ένα πιρούνι, κατόπιν τραβάμε το πιρούνι και, αν βγαίνει με ευκολία, τότε το κρέας είναι έτοιμο να το μεταχειριστούμε και το βγάζουμε από την κατσαρόλα.
Μπορούμε όμως, αν θέλουμε να δυναμώσουμε τον ζωμό, να αφήσουμε μέσα στην κατσαρόλα όπου βράσαμε το κρέας διάφορα τεμάχια που είναι ακατάλληλα για φάγωμα, π.χ., κόκαλα, διάφορες άκρες, νεύρα κ.τ.λ. και να συνεχίσουμε το βράσιμο.
Το κομμάτι το οποίο βράσαμε μπορούμε να το σερβίρουμε κατά διάφορους τρόπους.
Ο απλούστερος τρόπος σερβιρίσματος του βραστού κρέατος είναι να το προσφέρουμε γαρνιρισμενο με πατάτες, καρότα, σέλινο και κρεμμύδια, τα οποία έχουμε βράσει μαζί με το κρέας, εκτός από τις πατάτες που τις βράζουμε χωριστά για να μην χαλάσουν τον ζωμό.
Τα πασπαλίζουμε όλα με αλατοπίπερο και προσφέρουμε χωριστά τη μουστάρδα.